• image
  • image
  • image
image

Situații obișnuite

Există mai multe stări ale pielii bebelușului pe care acesta le-ar putea experimenta și în cele mai multe cazuri acestea sunt complet inofensive.

Te rugăm să dai click pe linkurile de mai jos pentru a citi despre unele dintre situațiile cele mai obișnuite, dar să ai mereu în vedere faptul că, dacă iți faci orice griji sau ai preocupări, cel mai bine este să vorbești cu medicul, cu moașa sau cu pediatrul.

Cruste de lapte

Dintre toate lucrurile pe care le-ai prevăzut în timp ce te pregăteai pentru nașterea bebelușului, nu ți-ai imaginat probabil mătreață care va acoperi pielea capului bebelușului. Dar nou-născutul poate avea într-adevăr scuame pe scalp și pe sprâncene. Se numesc cruste de lapte sau dermatită seboreică și sunt foarte frecvente în rândul sugarilor. Aceasta începe de obicei în primele săptămâni de viață și dispare încet în următoarele câteva săptămâni sau luni. Cele mai multe cazuri de cruste de lapte dispar până în momentul în care copilul are între 8 până la 12 luni.

Deși poate fi tentant, nu încerca să îndepărtezi crustele cu unghiile! O modalitate de a elimina ușor simptomele de cruste de lapte este să le înmoi masând în primul rând în păr și scalp un ulei pentru bebeluși, cum ar fi Uleiul JOHNSON'S® Baby. Lăsă uleiul să acționeze timp de câteva minute pentru a ajuta la îndepărtarea crustelor. Apoi, utilizează un pieptene cu dinți fini și curăță scalpul bebelușului cu o loțiune de îngrijire delicată, care nu va provoca usturime ochilor. Poți folosi o loțiune de curățare delicată, cum ar fi loțiunea de spălare JOHNSON'S® Baby TOP-TO-TOE® sau în cazul în care bebelușul tău are mult păr, ai putea utiliza Șamponul JOHNSON'S® Baby. Adaugă o cantitate mică de șampon/loțiune de curățare pe un prosop folosindu-te de o mișcare ușoară, circulară pentru a elimina crustele și uleiul din capul bebelușului. Deși crustele de lapte pot fi inestetice, uneori, acestea sunt inofensive. Cu toate acestea, dacă ai întrebări, sau în cazul în care o crustă se îngroașă, devine roșie și iritată sau se extinde în alte zone ale corpului bebelușului (dincolo de scalp sau de sprâncene), sună moașa / pediatrul sau doctorul de familie.

Amintește-ți să fii extrem de delicat atunci când masezi sau speli în jurul fontanelei sau a punctelor moi de pe suprafața capului bebelușului.

Citește mai multe despre cruste de lapte și tratamentul acestora aici.  

Iritație de la scutecel

Mulți bebeluși au parte la un moment dat de erupții cutanate la nivelul scutecelului. Pentru informații cu privire la îngrijirea și protecția iritațiilor la nivelul scutecelului, vizitează ghidul nostru de îngrijire.

Eczema & Pielea Uscată

Mulți bebeluși au la un moment dat parte de erupții cutanate la nivelul scutecelului. Pentru informații cu privire la îngrijirea și protecția iritațiilor la nivelul scutecelului,  vizitează ghidul nostru de îngrijire.

Acneea infantilă

Acneea infantilă apare la aproximativ 20 la sută dintre bebeluși. În general, se rezolvă de la sine în primele câteva luni. Aceasta poate lua aspectul unor coșuri, puncte albe sau o erupție minoră. Coșurile mici albe sau petele numite milia apar de obicei pe față, mai ales la nivelul nasului și a bărbiei. Ele nu dau senzația de mâncărime și nu vor deranja bebelușul. Acestea sunt doar rezultatul unor glande sudoripare imature, și, eventual, a hormonilor de sarcină și vor dispărea fără tratament. 

Cojirea 

Poți observa, de asemenea, în timpul primelor zile, că pielea nou-născutului se cojește ușor - mai ales pe palme, tălpi și glezne. Acest lucru este perfect normal, mai ales în cazul în care bebelușul s-a născut după data programată inițial. După câteva zile, cojirea va dispărea. Amintește-ți doar să aplici o cremă hidratantă pentru bebeluși pentru a ajuta la menținerea pielii moi.