• image
  • image
  • image
image

Primele Nopţi ale Bebeluşului

Prima noapte acasă poate fi copleşitoare, dar încearcă să te linişteşti – urmăreşte filmul de ajutor şi citeşte ghidul nostru util.

Cum să procedezi: Primele Nopţi ale Bebeluşului Acasă

Prima noapte acasă nu ar trebui să fie copleşitoare dacă urmezi aceste sfaturi care îţi vor veni în ajutor.

Atunci când îl întâmpini pe nou-născut acasă, vei descoperi că rutina lui de somn este mult diferită faţă de a ta. Nou-născuţii dorm foarte mult – de fapt, majoritatea dorm până la 16-18 ore pe zi – dar niciodată mai mult de trei sau patru ore legate. Pentru primele luni, bebeluşul va adormi şi se va trezi la toate orele din zi (şi din noapte!). Trezirea frecventă este normală. În primele săptămâni, trebuie să îi raspunzi bebeluşului rapid – în 30 de secunde până la un minut. Majoritatea nou-născuţilor nu se pot linişti singuri.

Mai târziu, atunci când bebeluşul mai creşte – la aproximativ două sau patru luni – îi poţi lăsa să se liniştească singur.

Nou-născutul se poate trezi din multe motive, dar de cele mai multe ori pentru că îi este foame sau pentru că trebuie să fie schimbat. Pe măsură ce începi să îşi cunoşti copilul, vei ştii cât de des și când să îi răspunzi. Şi trebuie să acţionezi rapid la o schimbare bruscă a modului de somn al bebeluşului – poate semnala o boală, nevoia de hrană mai multă datorată creșterii sau dureri de dinţi.

Fiecare Bebeluş este Diferit

Învăţă care sunt semnele bebelușului tău atunci când este obosit. Mulţi copii devin morocănoşi sau plâng atunci când sunt obosiţi, în timp ce alţii se vor freca la ochi, se vor trage de urechi sau chiar se vor uita în gol. Pune bebeluşul să se culce atunci când îţi arată pentru prima dată că este obosit.

Înapoi la somn

Pentru a micşora şansele de Sindrom de Moarte Subită la Nou Născuţi (Sudden Infant Death Syndrome) pune întotdeauna bebelușul să doarmă pe spate şi nu pe burtă. Un bebeluş trebuie să doarmă pe o saltea fermă, care să nu aibă lenjerie pufoasă sau lejeră, fără animale de pluş şi fără pernă sau apărătoare de pătuţ.

Faceți distincţie între zi şi noapte

Deşi bebeluşul tău este imprevizibil în primele săptămâni, îl poţi ajuta să înveţe că noaptea este vremea de dormit şi că ziua este ora de joacă. Atunci când copilul doarme în timpul zilei, ţine luminile aprinse şi sunetele la nivel normal. După ce l-ai hrănit sau i-ai schimbat scutecul, stimulează-i interesul vorbindu-i cu căldură şi expresivitate, mişcându-i braţele şi picioarele sau arâtându-i jucării. Noaptea, pe de altă parte, stinge luminile sau utilizează o lumină de veghe, hrăneşte şi schimbă copilul cât de calm cu putinţă şi limitează interacţiunea la doar a-l ţine în braţe. În curând vei observa că cele mai lungi perioade de somn ale bebeluşului vor apărea noaptea.

Stabilirea unei rutine de culcare

Bebeluşii se simt confortabil dacă există o rutină. Vei dori să stabileşti o rutină de somn chiar şi la vârste atât de fragede, pentru a pune bazele lunilor viitoare. De exemplu, încearcă în mod regulat să îi faci o băiţă caldă bebeluşului, un masaj relaxant şi să îi oferi o perioadă de linişte înainte de somn. Aceasta poate ajuta la relaxarea nou-născutului pentru a avea un somn liniştit.

Odihneşte-te şi tu

În final, utilizează orele de somn ale bebeluşului pentru a te odihni și tu. Oricât de tentant ar fi ca în timp ce bebeluşul doarme să încerci să rezolvi diverse lucruri vei reuşi să te descurci mai bine dacă dormi şi tu atunci când acesta doarme.