Skip to main content
Search

Pe măsură ce sarcina avansează veți resimți schimbări fizice, precum dureri de spate, creștere în greutate și retenția lichidelor. Astfel de simptome, deși incomode, sunt normale și deseori vor dispărea după naștere sau pe măsură ce sarcina avansează

Între timp, puteți gestiona simptomele astfel încât să vă simțiți cât mai bine în timpul sarcinii și după aceea.

Creșterea în greutate

Încercați să rețineți că kilogramele în plus sunt importante pentru o sarcină sănătoasă și că veți scăpa de ele după naștere. Concentrați-vă asupra următoarelor aspecte:

  • Consumați alimente nutritive
  • Nu consumați mâncare nesănătoasă
  • Faceți regulat mișcare (după ce v-ați consultat mai întâi medicul curant).

Durerile de spate

Dacă simțiți dureri de spate din cauza sarcinii, încercați aceste metode de reducere a disconfortului și pentru a dormi bine noaptea (sub supravegherea medicului curant):

  • Întinderi simple sau yoga pentru a vă întinde și fortifica mușchii spatelui și picioarelor
  • Duceți-vă la masaj pentru a vă relaxa mușchii încordați ai spatelui
  • Încercați să dormiți pe o parte cu genunchii îndoiți și cu o pernă între ei pentru a vă susține zona lombară

Glezne și picioare umflate

Fiindcă organismul reține mai multe lichide în timpul sarcinii, este posibil să vi se umfle picioarele și gleznele (edem), în special în al treilea trimestru. Pentru a vă fi mai ușor:

  • Stați cât mai puțin în picioare
  • Purtați încălțăminte comodă
  • Evitați șezutul sau statul în picioare pentru perioade îndelungate

Notă: Sunați-vă medicul curant dacă observați că mâinile și fața vi se umflă brusc. Ar putea fi vorba despre o afecțiune periculoasă în sarcină, pe nume preeclampsie.

Mâncărimi pe piele

Nu este neobișnuit să simțiți mâncărimi pe măsură ce pielea de pe burtă și de pe sâni vi se întinde. Unora dintre femei li se înroșesc palmele și tălpile și puteți constata că anumite situații care vă provoacă mâncărimi în mod normal (precum pielea uscată, eczemele sau alergiile alimentare) vă provoacă și mai multe mâncărimi atunci când sunteți însărcinată.

Pentru a reduce disconfortul, nu faceți dușuri sau băi fierbinți, folosiți săpunuri blânde și hidratați-vă bine cu o loțiune fără parfum.

Mâncărimi intense

Mâncărimile accentuate în trimestrul al doilea sau, și mai frecvent, în al treilea pot semnala colestaza intrahepatică de sarcină, o problemă a ficatului care afectează până la 2% dintre femeile însărcinate și care poate fi dăunătoare pentru bebeluș. Sunați-vă imediat medicul curant sau moașa dacă credeți că aveți colestază. Într-o astfel de situație, medicul vă va recomanda analize adecvate pentru dumneavoastră și pentru copil.

Când să mergeți la medic: Contactați imediat medicul care vă urmărește sarcina dacă aveți constant mâncărimi accentuate.

Vergeturi

Nu toate femeile fac vergeturi Fiindcă acestea apar în zonele în care pielea s-a întins rapid, din cauza creșterii în greutate, puteți reduce probabilitatea apariției de vergeturi dacă luați treptat în greutate și dacă nu depășiți greutatea recomandată pentru corpul dvs.

Dacă faceți vergeturi, există câteva opțiuni pentru a le reduce la minimum apariția. Unele studii au demonstrat că pot fi utile unguentele topice precum cremele cu tretinoină; totuși, acestea trebuie aplicate la puțin timp de la momentul nașterii (notă: utilizarea anumitor tratamente topice nu este sigură în timpul sarcinii și/sau al alăptării, deci trebuie să vă consultați medicul).

Creșterea rapidă a unghiilor

În jurul lunii a patra, unghiile pot începe să vă crească mai repede decât de obicei. De asemenea, ele pot deveni mai moi sau mai casante și pot dezvolta denivelări. Ar trebui să își revină la normal la câteva luni de la naștere.

Schimbări ale corpului care vă vor încânta

Deși sarcina aduce cu ea numeroase provocări din punct de vedere fizic, există unele schimbări fizice care ați dori să dureze, precum:

  • Părul bogat și luxuriant

  • Proverbiala "strălucire"

Bustul mărit

Back to Top